SCHOOLWATCH: POSJETILI SMO ŠKOLU U MJESTU ISTRORUMUNJA

Škola s osam učenika

English

© Glas Istre
23.11.2004

Sandi Daus nam je ispričao da "Fuj de ćoa" znači "bježi od toga", a Mateo Jurman zapamtio je da će, kad razgovaraju mobitelom, neki pitati sugovornika gdje je tako što će uz brojne prijeglase reći: "Juvesti"

Sušnjevica - Naziv mjesta Sušnjevica, u kojemu je jedna od najmanjih istarskih škola, sa svega osam učenika u prvom i drugom razredu, ima korijen u starom istrorumunjskom dijalektu. "Su" znači "na" pa bi tako Sušnjevci bili oni koji žive ponad njive. Tim zanimljivim jezikom danas govori samo 150-ak osoba, a naši sugovornici - učenici ovdašnjeg područnog odjeljenja Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Čepića - znaju pokoju frazu, koju su čuli od noneta ili none. Sandi Daus nam je tako ispričao da stari znaju na kampanji viknuti: "Fuj de ćoa", što znači "bježi od toga", a Mateo Jurman zapamtio je da će, kad razgovaraju mobitelom, neki pitati sugovornika gdje je tako što će uz brojne prijeglase reći: "Juvesti".

Mlađi naraštaji u Sušnjevici ipak se bolje služe engleskim i talijanskim te hrvatskim. - Svaki dan gledam crtane filmove na engleskom i talijanskom na televiziji, a imam i puno kaseta. Moj tata i stariji brat govore taj čudni jezik u kojem se kaže "fuj de ćia", a ja ga samo malo znam, ispričao nam je Mateo Jurman.

Školska zgrada, izgrađena 1904., ove godine slavi stoti rođendan. Smještena na brdu, okružena zelenilom i širokim starim stepeništem vraća nas u davna vremena, kada su njene prostorije ključale od dječje cike. Posjetitelju će pažnju privući likovni radovi u hodniku, među kojima je novinski kolaž, kao i zbirka starih predmeta. Škola djeluje na posljednjem katu zgrade, gdje su jedna učionica, blagovaonica i prostorija za učiteljicu. Svi učenici - a kada ih je već tako malo, možemo ih i nabrojati; uz dva Matea i Sandija, tu su i Elena Fajman, Nina Maria Laginja, Viktor Peršić, Petra Ugričić i Rahman Ibrahimović uživaju u glazbenom, likovnom i tjelesnom. Izuzetak je Mateo Herić, koji voli i matematiku. Na naša blic ispitna pitanja koliko je tri plus tri i šest minus dva ipak je točno odgovorio, dokazavši da matematika ne mora biti bauk. Mateo voli i igrati nogomet. Zato se i veseli idućoj godini i dolasku novih prvašića, koji će upotpuniti ekipu. U svladavanju gradiva pomaže im učiteljica Dianora Radola, a trenutno ju zamjenjuje Davorka Prusić.

Istrorumunji, odnosno Vlasi, na ovo su područje prvi put došli prije šest stoljeća. U novom Katalogu znanja Ministarstva obrazovanja, najavljuje ravnateljica Mirela Vidak, bit će mnogo više prostora za zavičajnu nastavu, koja će obuhvatiti i istrorumunjske običaje i jezik. Na tragu uspješne prošlogodišnje terenske nastave u Kršanu ove će godine nastaviti obilaziti zanimljiva mjesta u Sušnjevici te time još bolje upoznati svoj kraj.

K. Stepčić Reisman

Source:

  • https://www.glasistre.hr/?d75ee7c6816cfdcc87b238752dace7d8,TS,207,198,1152,,15653

Main Menu


Created: Wednesday, November 03, 2004; Last updated: Wednesday March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA