Istro-romanii se plang ca sunt uitati 

[The Istro-Romanians are complaining of being forgotten]

October 29, 1998

Intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului de Externe Andrei Plesu, dl Emil Petru Ratiu, presedintele Asociatiei "Andrei Glavina", scrie, intre altele:

Societatea "Andrei Glavina" s-a infiintat in 1994, pentru a mentine identitatea etnica a istro-romanilor. Ea a desfasurat o importanta activitate culturala si participa activ la evenimente culturale si politice interesand istro-romanii. Dar toate eforturile noastre s-au izbit de un zid de netrecut, acela al dezinteresului in fapte al oficialitatilor din Tara-Mama.

Unele manifestari oficiale, la Susnievita (Valdarsa), adunari etc., incepand cu anul 1995, au fost numai de suprafata, neabordand substanta problemei, adica recunoasterea legala a minoritatii romane si a limbii ei, totul limitandu-se la un cadru festival-folcloristic dirijat de sus, in timp ce asimilarea etnica prin scoala si mass-media se intensifica.

Lipsa unui sprijin real fata de istro-romani ne-a fost exemplificata de conduita dlui ambasador Constantin Ghirda, care, cu prilejul unei mese rotunde despre istro-romani, a declarat ca dansul nu cunoaste nici un tratat romano-croat!

Mai nou, fapte grave ne vin la cunostinta din regiunea Medimure, la nord de Zagreb. Un corespondent din aceasta zona, unde traiesc circa 50.000 de romani, ne comunica ca romanii sunt prigoniti, chiar batuti de politie, perchezitionati in case, pentru a fi constransi sa nu se declare romani, ci romi!

Avem dovada in acest sens doua documente:

O adresa oficiala cu antetul "Guvernul Republicii Croate, Oficiul pentru comunitatile etnice si nationale sau minoritati", nr. de inregistrare 50404-66/98 din 5 mai 1998, catre "Uniunea Democrata a Romanilor din Croatia", in care este scris textual ca, pentru a se bucura de ajutor financiar din partea guvernului croat, mai sus mentionata Uniune a Romanilor din Croatia trebuie sa colaboreze cu organizatiile de etnie roma, singurele pe care guvernul croat le sustine financiar in acea zona!

Este un fapt nemaiauzit de grav, contrar tuturor uzantelor si legilor, ca un individ sau o
comunitate - in cazul nostru numeroasa - sa fie declarata arbitrar, contra vointei sale, prin ucaz al guvernului, carei natii apartine!

Mai mult inca, la pagina 76 a unei publicatii oficiale, "Implementation of cultural autonomy of national minorities in the Republic of Croatia", in seria "documente" din luna aprilie 1998, distribuita si in strainatate, citim, fara sa ne vina sa credem, de aparitia in curand a unei publicatii trimestriale trilingve, respectiv in limbile "baiasa, cacipi (probabil tiganeasca) si croata". Aceasta publicatie in limba "baiasa" are titlul "Nevo drom", care este insotit de titlul paralel in croata de "Novi put", adica "Drum nou" si "Nou drum", intr-o romaneasca dinadins stalcita, "Nevo drom". Deci, la cativa km de Zagreb, limba romana este chemata limba "baiasa" si, dupa documentul guvernului croat, ea apartine unei comunitati "rome"! E mai mult decat stupefiant!

Acesti oameni din regiunea Medimure si Slavonia, care vorbesc romaneste, se declara cu convingere romani, protesteaza ofensati atunci cand sunt considerati tigani si noi trebuie sa le atribuim, la statistica, nationalitatea pe care ei o declara! Altfel este rasism!

Ce face dl ambasador Ghirda, ambasadorul nostru la Zagreb, in fata acestei incalificabile situatii? A prezentat un viguros protest?

Nu! "O radicat mainile de la noi", asa cum ne scrie corespondentul nostru in limba sa "baiasa", deoarece pentru dansul nu are nici o valoare ca ei se declara romani daca un functionar croat i-a declarat ca "ei is romi"!

Sper ca aceasta scrisoare deschisa sa fie un aport la o mai buna intelegere a problemelor politicii noastre externe fata de minoritatile romanesti.

(This article is reprinted pending authorization from ROMANIA LIBERA.)


Main Menu


Created: Wednesday, September 08, 1999; Last updated: Thursday March 03, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA