Istroromanii din Croatia isi manifesta solidaritatea cu romanii timoceni si parintele Boian

Istria, Croatia/Romanian Global News
luni, 02 februarie 2009

Istroromanii din Croatia isi manifesta solidaritatea cu romanii timoceni si parintele Boian
Emil Ratiu (Formula AS)

Asociatia culturala istroromana “Andrei Glavina”, prin presedintele sau, Emil Ratiu, ne transmite un comunicat de presa prin care se solidarizeaza cu Parintele Boian de pe Valea Timocului, in incercarile prin care aceasta comunitate de romani trece, din dorinta de a-si auzi slujbele religioase in limba materna si a avea lacase de cult ale lor.

Si alte asociatii din Romania, printre care si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni sunt alaturi de romanii din Timoc si avertizeaza clasa politica de la Bucuresti ca respectarea drepturilor omului este esenta intelegerii si a dezvoltarii democratice a tuturor cetatenilor din Serbia.

Redam comunicatul de presa al istroromanilor.

"Ne exprimăm solidaritatea faţă de curajosul Părinte Protopop Boian Alexandrovici şi Românii dintre Dunăre, Morava şi Timoc (Serbia), care vor să aibă slujbă bisericească în limba lor şi suntem indignaţi de hotărârea Primăriei de la Negotin care cere dărâmarea fundaţiilor celei de a doua biserici româneşti de la Mălainiţa. Din păcate, în secolul XXI, am făcut un mare progres înapoi! Dacă în secolul XX bisericile au fost dărâmate de comuniştii atei, ca Stalin şi Ceauşescu, în secolul XXI avem primari aleşi democratic care cer dărâmarea de biserici şi chiar, se pare, un episcop care-i sprijină!

Este o mare ruşine că am atins o asemenea cădere!

Protestăm indignaţi contra măsurii samavolnice de a se dărâma fundaţia unei biserici deja autorizate a se construi şi ne exprimăm credinţa că o fărâmă de conştiinţă şi de luciditate se va găsi în sufletele celor care-i prigonesc pe fraţii de aceeaşi credinţă ortodoxă.

Predica în toate limbile a fost lăsată de Dumnezeu atunci când a pogorât limbi de foc asupra apostolilor, care au început să predice în toate limbile pământului şi aceasta nu o poate împiedica un om, decât dacă se dezice de Dumnezeu. De aceea, ne exprimăm solidaritatea cu Părintele Boian Alexandrovici, cu fraţii noştri din Serbia, cu Biserica Ortodoxă Română şi toţi cei care protestează contra dărâmării unui sfânt lăcaş!"

Source:

  • https://www.rgnpress.ro/Asociatii/Ambasade/Istroromanii-din-Croatia-isi-manifesta-solidaritatea-cu-romanii-timoceni-si-parintele-Boian.html


Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA