Sibiul pe contrasensul politicii si culturii universale

Sibiu, 12 septembrie 2008

Motto: "Disting un om inteligent dupa cat de putine valori confunda" (Mircea Eliade)

Sibiul a gazduit, in zilele de 5-7 septembrie, in organizarea Complexului National Muzeal "Astra" (in colaborare cu Universitatea de Vest, Timisoara), un eveniment cultural-stiintific de importanta internationala: "Simpozionul stiintific "Repere cultural-istorice istroromane" (Casa Artelor, 6 septembrie, de la orele 9,00), acompaniat de o Expozitie documentar-istorica si culturala despre ramura occidentala a romanitatii orientale, "Istroromanii din Croatia", realizata - dupa un travaliu documentarist de zeci de ani, cu o pasiune si o tenacitate recomandabila ca model - de catre Ervino Curtis, din Trieste, Presedintele Asociatiei de prietenie italo-romana "Decebal", cu sediul in Trieste, Italia (Sala de expozitii a Primariei Sibiului, vineri, 5 sept., orele 17,00) si complinit de spectacolul folcloric oferit de formatia locuitorilor istroromani din Zejani/Croatia, condusa de domnul Mauro Doricici (sambata, 6 sept. Piata Mare, orele 19,00).

Inutil cred, sa precizez ca la nici unul din evenimentele de mai sus, nu am fost onorati de nici o personalitate oficiala din partea conducerii institutiilor reprezentative nationale (Ministerul Culturii si Cultelor) si locale (Primaria Sibiului) !!!

Evenimentul cultural si stiintific gazduit de Sibiu dobandeste o relevanta cu totul speciala in contextul in care, prin interventia deputatului Vlad Cubreacov, membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, transmis si la UNESCO, s-a atras atentia comunitatii internationale asupra pericolului iminent al disparitiei comunitatii istro-romane, apartenente, organic, din perspectiva istorica, etnica si lingvistica (deci, culturala) romanitatii zamislite prin romanizarea traco-ilirilor, la inceputul primului mileniu, dispersate dupa invazia slavilor (sec. VI) si cucerirea Balcanilor.

Ei bine, intreg acest florilegiu cultural-stiintific a fost tratat, in mod evident, inconstient si iresponsabil de majoritatea presei scrise si audiovizuale sibiene, atitudine compensata, din fericire, de o prezenta "activa" - vezi cotidianul national "Ziua" din 6 sept.a.c. - profund atasata cauzei si temei, a Dlui Valentin Hossu.

In schimb, pe frontispiciul cotidianului cel mai citit de sibieni, in ziua de 6 septembrie, se lafaia o poza color ("rasfatata" pe jumatate din suprafata primei pagini), anuntand cea de a doua inaugurare (?!) a Muzeului de Istorie Naturala, in prezenta (cum s-ar fi putut, oare, altfel ?) a Ministrului Culturii, dl. Adrian Iorgulescu, a Primarului, Vice-Prefectului, Episcopului Evanghelic si a altor autoritati laice si ecleziastice.

Concluzia este evidenta: o lucrare administrativa (restaurarea unei cladiri), executata din fonduri publice, si una culturala (reorganizarea expozitiei Muzeului de Istorie Naturala) a depasit, cu mult, ca pretuire din partea autoritatilor, si, as spune, in mod necuvenit, un eveniment de importanta cardinala, aflat pe agenda Consiliului Europei, a Parlamentului European si a UNESCO, vizand salvarea de la moarte a uneia din cele 7000 de limbi vorbite azi in lume, o limba de sorginte romanica, apartenenta fondului comun romanesc, limba istroromana, prin disparitia biologica a insasi comunitatii istroromane.

Asistam, astfel (si nu este prima oara!), in prezenta "inocenta" (dar deplin culpabila) a insusi ministrului Culturii, ca si a autoritatilor administrative si politice locale, la un gest simbolic al provincialismului cultural (caracterizat prin excesiva "apetenta" pentru "local" si "administrativ", incomparabil mai mare decat cea pentru valorile nationale si internationale!)

Si cand te gandesti ca numai acum cateva luni, ne leganam in desarta iluzie ca putem fi, dincolo de accidentalul si circumstantialul vointei altora (Luxemburgul), dar mai ales, dincolo de evenimentialul spectacolelor stridente "de sunet si lumina", o adevarata "Capitala culturala europeana"! Vise desarte, traumatizate de un politicianism "de doi bani".

Prof.dr. Corneliu Bucur,
Consilier Judetean

cnmastra@gmail.com
office@muzeulastra.ro
https://www.muzeulastra.ro

Source:

  • https://www.comunicatemedia.ro/SIBIUL__PE_CONTRASENSUL_POLITICII_SI_CULTURII_UNIV_ic17473.html

Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA