Zilele istroromane la CNM ASTRA

Sibiu, 2 septembrie 2008

Sub egida Complexului National Muzeal "Astra" se vor desfasura, in zilelele de 5 si 6 septembrie, o serie de manifestari stiintifice si culturale, dedicate comunitatii istroromane din Croatia. Aceste evenimente marcheaza ultima etapa a proiectului cultural "Istroromanii- consolidarea si permanentizarea valorilor si traditiilor" finantat deopotriva de catre C.N.M. "Astra" si de catre Administratia Fondului Cultural National. Necesitatea implementarii acestui proiect a devenit cu atat mai stringenta cu cat istroromanii, posesori ai unui patrimoniu cultural inedit si individualizant sunt vorbitori ai unui grai romanesc strabun, catalogat de lingvisti drept un "muzeu viu al limbii romane vechi".

Un alt aspect al proiectului se poate identifica in aducerea in circuitul interesului public a problematicii declinului lingvistic si cultural al acestei comunitati. Cercetarile de teren ale muzeografilor CNM "ASTRA" (cu specific etnografic si antropologic), ca si repetatele investigatii ale lingvistilor clujeni si timisoreni, au evidentiat declinul alarmant al numarului de vorbitori ai acestui dialect. Daca in a doua jumatate a secolului trecut numarul cunoscatorilor idiomului varia intre 800 si 1000, la debutul anilor 2000 mai ramasesera mai putin de 300 de vorbitori, situatie care creeaza un plus de ingrijorare, mai ales ca tinerii din familiile istroromane refuza sa foloseasca limba strabunilor. In acest fel este afectata direct perpetuarea identitatii lingvistice.

In cadrul celor doua zile dedicate acestei comunitati, publicul sibian si cel din afara va putea participa vineri, 5 septembrie, la Vernisajul Expozitiei "Istroromanii ieri si azi", realizata de catre cav. uff. dott. Ervino Curtis, presedintele "Asociatiei de prietenie italo-romane" din Trieste, Italia, expozitie unica in Europa, prin cele 65 de panouri cu fotografii si documente ce surprind momente definitorii din istoria si cultura acestuia popor, de-a lungul timpului.

Sambata, incepand cu ora 9.00, specialisti din Italia si Romania vor dezbate aspecte complexe de istorie, antropologie, etnografie si limba, in cadrul Simpozionului "Repere cultural - istorice istroromane". Manifestarea va reuni specialisti precum: Dr. Emil Petru Ratiu - Italia , Prof. univ. dr. Vasile Fratila, prof. univ. dr. Richard Sarbu de la Universitatea de Vest din Timisoara, precum si profesorul Petru Neiescu de la Institutul de Lingvistica si Istorie Literara "Sextil Puscariu" din Cluj Napoca, alaturi de doctoranzi si specialisti locali.

Lucrarile simpozionului vor fi reunite intr-un volum de studii, cu specific complex, ce va aparea la inceputul lunii octombrie. In cadrul Simpozionului va avea loc si proiectia filmului "Pe urmele istroromanilor din Croatia", rezultat al investigatiilor de teren derulate de catre muzeografii CNM "ASTRA" in luna iunie a.c., in satele locuite de istroromani.

Incepand cu ora 19.00 va avea loc o prezentare a traditiilor istroromane, sustinuta in cadrul unui minispectacol de catre Ansamblul Folcloric "Zvonciarii" din localitatea Jeiane.

Evenimentele culturale din cele 2 zile vor sa evidentieze importanta pastrarii si consolidarii patrimoniului acestei comunitati, in contextul unor pericole de disparitie a limbii si a traditiilor ce - i plaseaza pe acestia, in spatiul originii comune, daco-romane.

Elena Potoroaca

ovidiu.baron@muzeulastra.ro
office@muzeulastra.ro
https://www.muzeulastra.ro

Source:

  • https://www.comunicatemedia.ro/Zilele_istroromane_la_CNM_ASTRA_ic17059.html


Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA