U La Plati proslavljena 10.obljetnica 'Istarskih korijena'

TREĆA GENERACIJA ĆIĆA U ARGENTINI AKTIVNA U TAMOŠNJOJ ISTARSKOJ ZAJEDNICI

Ćićarija u srcima emigranata

© Glas Istre
Petak, 18. srpnja 2008.

Istrijani koji žive u Argentini proteklog vikenda okupili su se u gradu La Plata, gdje je proslavljena 10. obljetnica hrvatske zajednice »Istarski korijeni«. Riječ je, kaže Ivan Grbac, o jedinoj istarskoj zajednici u Južnoj Americi

LANIŠĆE - U četrnaest naselja Lanišća, teritorijalno najveće istarske općine koja se proteže na području brdsko-planinskog lanca Ćićarije, danas je svega četiristotinjak stanovnika. Posljedica je to intenzivne i dugotrajne emigracije koja je počela već početkom 20. stoljeća, kada su mnogi Ćići u potrazi za boljim životom otišli u susjedne zemlje, a neki su se otisnuli i put daleke Argentine. Da su ljubav prema rodnom kraju prenijeli i na svoje potomke, potvrđuje Ivan Grbac koji za sebe kaže da je mladi Ćić iz Argentine.

Ivan nam se obratio preko interneta i napisao da je treća generacija Ćića u Argentini. Djed mu se rodio u Podgaćama na Ćićariji, pa se i Ivan, iako živi u Argentini, osjeća Istrijanom i Hrvatom.

- Uvijek pratim Glas Istre na internetu i tražim vijesti o Ćićariji, poručio je Ivan, koji je zaželio da mu pošaljemo sliku općinske zastave i grba Lanišća koju je zapazio u Glasu Istre.

- To bi puno značilo meni i mojim poznanicima u gradu Rosario u kojem živi puno Istrijana, napisao je.

Istrijani koji žive u Argentini proteklog vikenda okupili su se u gradu La Plata, gdje je proslavljena 10. obljetnica hrvatske zajednice »Istarski korijeni«. Riječ je, kaže Ivan, o jedinoj istarskoj zajednici u Južnoj Americi. U početku je bila samo istarska, ali posljednjih godina otvorila je svoja vrata svim Hrvatima koji žive u tri susjedna grada La Plata, Berisso i Ensenada. Svečanosti se odazvalo više od 300 Hrvata, a bili su prisutni i njihovi prijatelji iz Buenos Airesa, Dock Suda, Avellaneda, San Justa, Rosarija te veleposlanica iz Republike Hrvatske u Argentini Mira Martinec. Nastupile su hrvatske folklorne skupine »Zemlja moja« i »Jorgovan«.

Želja je članova »Istarskih korijena« da preko Glasa Istre pozdrave sve Hrvate, nadajući se da će se time još više približiti domovini svojih djedova za koju su i oni sami čvrsto vezani.

G. ČALIĆ ŠVERKO

Note:

Additional photos below are provided by Ivan Grbac [pictured above in front rown, third from left] , a member of "istria-talks":

Ivan Grbac is holding the Istrian flag in front of the largest neogothic cathedral in South America - [name of church?] in La Plata, Argentina. The club Raices Istrianas (Istrian Roots) celebrated its tenth year anniversary on July 13, 2008. Ed. note: Argentina has many Istrian immigrants, including members of the Istro-Romanian heritage, including from the Grobnik and Puntera/Barban branches of the Ciceran clan (no known direct kinship to Marisa Ciceran)].

Laniška općina demografski najstarija u Hrvatskoj

Teritorijalno najveća istarska općina demografski je, sa svega oko 400 stanovnika, najmanja. Analizirajući demografski razvoj ove općine od 1857. do 2001. profesor Ivan Zupanc navodi da korijeni njenog glavnog demografskog obilježja - depopulacije - sežu do samog početka 20. stoljeća, a glavni uzrok je intenzivna i dugotrajna emigracija. Kao odgođeni učinak javlja se prirodni pad broja stanovništva te njegova ostarjelost. Prema indeksu starosti, laniška općina je najstarija u Hrvatskoj 2001. godine.

Source:

  • https://www.glasistre.hr/?97c11b14fe385922848e5eb7b4b3a4d7,TS,3867,,19124,25240,238503,,


Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA