Muzeul Astra realizeaza un studiu despre comunitatea istroromana
June 26, 2008

Un grup de muzeografi ai Muzeului ASTRA a efectuat o deplasare în Croatia, în scopul realizarii unui studiu despre comunitatea istroromâna. Este prima etapa  dintr-un proiect finantat de AFCN si coordonat de catre domnisoara Elena Potoroaca.

Numele proiectului este „Istro-românii – consolidarea si permanentizarea valorilor si traditiilor” si se va materializa printr-o expozitie, un film documentar, un volum de studii, precum si un spectacol cu participarea unui ansamblu de dansuri traditionale din localitatea Zejane.

Reprezentantii Muzeului ASTRA s-au întors cu un important material documentar: zeci de interviuri cu localnicii, schite ale asezarilorsi ale tipurilor de arhitectura, observatii legate de costumul traditional, de muzica si de viata comunitatii, câteva mii de fotografii cu oameni si locuri.

“Prima etapa a proiectului a fost, asadar, rodnica. În lunile care urmeaza, toata aceasta documentatie va fi studiata în amanunt si se va trece la celelalte etape: expozitia, concertul, colectia de articole si filmul documentar. Proiectul de cercetare a comunitatii istroromâne nu reprezinta un demers izolat, muzeografii Complexul National Muzeal ASTRA, sustinuti de catre Directorul General al institutiei, domnul prof. dr. Corneliu Bucur, manifestând un interes deosebit pentru existenta comunitatilor românesti din afara granitelor tarii”, se mai arata in comunicatul remis presei de catre ofiterul de presa al institutiei, Ovidiu Baron.

Scris de Daniel Marton

Source:

  • © Sibiu 7 - https://sibiu7.com/index.php?s=istroroman


Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA