Domaćin smotre – Ženska vokalna skupina Lanišće

PRVA SMOTRA TRADICIJSKE VOKALNE BAŠTINE HRVATSKE ZAROZGAJMO NA ĆIĆARIJI

Raskoš tradicijske škrinjice

© Glas Istre
Petak, 23. svibnja 2008.

Ćićsko bugarenje, sinjska rera i staroslavonski napjevi u nedjelju će odzvanjati istarskim krasom

LANIŠĆE - Na istarskom krasu, koji baštini bogatu tradiciju svirke na pučkim glazbalima, kanat i stare plese, nošnje, etnografske predmete te etno kuhinju, ove će se nedjelje održati 1. smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske Zarozgajmo na Ćićariji.

Nedjeljni program u Lanišću počinje u 12.30 sati prezentacijom »Zbornika Općine Lanišće« u zgradi škole. O najnovijem izdanju godišnjaka govorit će načelnik Neven Mikac, ravnateljica buzetskog Pučkog otvorenog učilišta Mirjana Pavletić, a najavljena su i predavanja Bože Jakovljevića te Slavena Bertoše. Sat kasnije započet će degustacija ćićskog menija, tace, ćićske jote, žgvanceta s kruhom i štrudle. Ćićski meni priprema, prezentira i poslužuje Klub žena Ćićarije pod vodstvom Pina Kuhara, a moći će se razgledati rukotvorine, cindre i sklede (zdjele).

U 16 sati kreće Smotra tradicijske vokalne baštine na kojoj će se predstaviti Trio Ćići, Ženska vokalna skupina Lanišće s bugarenjem, folklorno društvo Žejanski zvončari, Dječja vokalna skupina Lanišće, izvođači s Krka, KUD »Ivan Fonović Zlatela« iz Kršana s kantom na tanko i debelo te tarankanjem, zatim Veseli bećari iz Sinja sa sinjskom rerom i udruga Šokadije iz Babine Grede sa staroslavonskim napjevima pa će se na smotri moći vidjeti sličnosti i razlike arhaičnog pjevanja.

- Cilj nove glazbene manifestacije je zainteresirati mlade Ćiće za tradiciju i bogatu kulturnu baštinu, a posebno za bugarenje koje je najugroženiji tradicijski vokalni izričaj Istre. Želja nam je i da na jednom mjestu okupimo izvođače iz cijele Hrvatske koji njeguju upravo taj tradicijski vid vokalne baštine, izjavio je idejni začetnik smotre Bruno Krajcar.

Bugarenje, rustikalno i gromko pjevanje, svojstveno je samo području Ćićarije. Sami Ćići nikada za svoje starinsko pjevanje neće reći da je to bugarenje, već da će zarozgat.

Nositelj projekta i organizator je Općina Lanišće, uz udrugu za kulturu Histriart, suorganizator je Radio Pula, medijski pokrovitelj Glas Istre, a pokrovitelj Istarska županija.

G. ČALIĆ ŠVERKO

Izvor:

  • https://www.glasistre.hr/?deaff13d711a39b4df3612e5aef0f289,TS,3677,,18392,24257,229298,,


Main Menu


Created: Friday, May 23, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA