Vlad Cubreacov a prezentat o rezoluţie a APCE privind recunoaşterea de către Croaţia a minorităţii istro-române

21 Aprilie, 2008 - 13:58 - nfederiuc

Vlad Cubreacov.jpgAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a solicitat autorităţilor Croaţiei să recunoască oficial minoritatea istro-română şi să-i garanteze acesteia respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, garantate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

La rândul său, România, în calitate de stat înrudit, este invitată să conlucreze cu autorităţile de la Zagreb, în scopul identificării măsurilor necesare pentru păstrarea identităţii minorităţii istro-române, grav ameninţate, şi pentru susţinerea dialectului istro-român puţin răspândit.

Un grup de deputaţi APCE au prezentat, în cadrul sesiunii de primăvară a Consiliului Europei, un proiect de rezoluţie, prin care atenţionează despre situaţia culturală dificilă a minorităţii istro-române grav ameninţate. Rezoluţia a fost prezentată de deputatul Republicii Moldova, Vlad Cubreacov, fiind semnat de 33 de deputaţi, reprezentanţi ai României, Ucrainei, Georgiei, Armeniei, Ţărilor Baltice şi Italiei.

Potrivit proiectului de rezoluţie, autorităţile croate sunt rugate să permită utilizarea limbii materne în educaţia copiilor, să respecte şi acorde ajutor public în favoarea utilizării locale a dialectului istro-român şi a limbii române literare, precum şi în favoarea folosirii lor curente în învăţământul mediu şi presa din localităţile respective, să permită oficierea serviciilor religioase în dialectul istro-român şi în standardul literar românesc în bisericile din saltele istro-române, să organizeze forumuri internaţionale de dezbateri şi seminare ale experţilor pentru studierea şi repertorierea cu grijă a particularităţilor dialectului şi culturii istro-române.

Minoritatea istro-română locuieşte în opt sate (Žejane/Jeiăni, Brdo/Bârda, Jesenovik/Sucodru, Nova Vas/Nosela, Kostracani/Costerceani, Sušnjevica/Şuşneviţă/Susgnevizza, Letaj şi Zankovci) din peninsula Istria (Croaţia), în nordul Mării Adriatice, în regiunea istorică Ciceria, aceasta nefiind recunoscută oficial de către Croaţia. Istro-românii nu beneficiază de învăţământ public, de asistenţă religioasă şi nu dispun de nici un fel de presă scrisă sau audiovizuală în propria lor limbă.

Limba istro-română este un dialect istoric românesc vorbit de o populaţie estimată între 500 şi 1500 de persoane, care se autoidentifică prin endonimul Rumâni/Rumâri/Rumeri (Români) fiind numită de croaţi, sloveni şi italieni cu exonimul Ciribiri sau Cici, iar de lingvişti fiind numită istro-români.

George IOSIP

Source:

  • https://www.apflux.md/ro/news/eveniment/vlad-cubreacov-a-prezentat-o-rezolutie-a-apce-privind-recunoasterea-de-catre-croatia-  [partial URL] and reprinted at https://georgeiosip.wordpress.com/2008/04/22/vlad-cubreacov-a-prezentat-o-rezolutie-a-apce-privind-recunoasterea-de-catre-croatia-a-minoritatii-istro-romane/

Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA