Organizacijski odbor smotre 'Zarozgajmo na Ćićariji'

PRVA SMOTRA TRADICIJSKE GLAZBENE BAŠTINE ISTARSKOG SJEVERA

Zarozgajmo na Ćićariji

English synopsis

© Glas Istre
Petak, 28. ožujka 2008.

Istarski kras je od svojih stanovnika stvorio gorštake opora izražaja. Njegov smještaj u planinskom lancu daje i obilježje bugarenju, rustikalnom i gromkom pjevanju, svojstvenom samo području Ćićarije. Sami Ćići nikada za svoje starinsko pjevanje neće reći da je to bugarenje, već će reći da će zarozgat

LANIŠĆE - Brdsko-planinsko područje Ćićarije baštini bogatu tradiciju svirke na pučka glazbala, ćićski kanat i stare plese, glazbala, nošnje i etnografske predmete te etno kuhinju tradicijskih jela. Sva će se ta raskoš ćićske tradicijske škrinjice predstaviti na 1. smotri tradicijske glazbene baštine istarskog sjevera »Zarozgajmo na Ćićariji«, koja će se održati 25. svibnja.

Novu glazbenu manifestaciju istarskog sjevera na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili su načelnik Neven Mikac, ujedno predsjednik organizacijskog odbora, te njegovi članovi Bruno Krajcar, Vladimir Pernić i David Ivić. Novim se projektom, rekao je laniški načelnik, želi otrgnuti od zaborava specifična izvorna narodna glazba na Ćićariji, predstaviti ljepota i vrijednost te tradicije te potaknuti mlade da ju upoznaju i prihvate. Nositelj projekta je Općina Lanišće i udruga za kulturu Histriart, a pokrovitelj Istarska županija.

Na smotri će se bugarenjem predstaviti Ženska vokalna skupina Lanišće, kantaduri Josip Žmak, Anton Šverko i Ziraldo Zorko, graditelj tamburica Miro Šverko, rukotvorac Drago Šverko iz Prapoća, Udruga žena Ćićarije, udruga Žejanski zvončari i Rado Cvetko Doričić iz Žejana. Kao gosti sudjelovat će pojedini izvođači izvornog glazbenog folklora iz raznih dijelova Istre, ali i predstavnici Dalmatinske zagore (rozganje) i Like (ojkanje), pa će se na smotri moći vidjeti sličnosti i razlike arhaičnog pjevanja.

Istarski kras je od svojih stanovnika stvorio gorštake opora izražaja. Njegov smještaj u planinskom lancu daje i obilježje bugarenju, rustikalnom i gromkom pjevanju, svojstvenom samo području Ćićarije. Taj su izraz prvi put unijeli u stručnu terminologiju Ivan Matetić Ronjgov i Slavko Zlatić. Sami Ćići nikada za svoje starinsko pjevanje neće reći da je to bugarenje, već će reći da će zarozgat.

Do današnjih dana bugarenje je ostalo gotovo neistraženo, a danas je, rekao je Krajcar, najugroženiji oblik tradicijske glazbe u Istri. Bugarenje je pjevanje u dvoglasju, a izvodi se skupno. Ćići su oduvijek bili odlični pjevači. Bugarilo se na svim mjestima Ćićarije, a pjevalo je staro i mlado. Povezanost Ćića s crkvom je velika, tako da i ona daje svoj doprinos u narodnom pjevanju. U Lanišću se i danas pjeva starinska maša koja je izvorno vezana s Ćićarijom i to je jedan oblik bugarenja.

Nažalost, bugarenje polako odumire. Taj način pjevanja gubi bitku s modernom glazbom. Da nije Ženske vokalne skupine Lanišće, ono se već nekoliko godina ne bi više čulo.

G. ČALIĆ ŠVERKO

Imperativ: Održati život na Ćićariji

U četrnaest sela Ćićarije 1945. godine živjelo je oko 3.768 stanovnika, 1971. bilo ih je 927, dok ih je danas svega 398, odnosno 2,7 stanovnika po četvornom kilometru. Demografska kretanja pokazuju pad broja žitelja, pogoršanje starosne strukture i pad udjela aktivnog stanovništva. Načelnik Mikac kaže da je, kako nekad tako i sada, izostala pomoć šire društvene zajednice. Iako Općina Lanišće ima status područja posebne državne skrbi, o sebi najviše skrbi sama.

Imperativ je, rekao je Mikac, održati život na Ćićariji, zadržati mlade da se u selima ponovo čuje dječji plač. Država za ovakve pasivne prostore mora svojim poticajnim mjerama doprinijeti da se počnu odvijati pozitivna demografska kretanja jer će se u protivnom, imajući u vidu starosnu dob stanovništva, život ovdje ugasiti.

Izvor:
  • https://www.glasistre.hr/?65569960fa20fd89c4070c6f8591cd18,TS,3448,,17636,23261,220394,,

Synopsis

This article talks about the ethnic singing and playing at the festival in Lanisce. The mountain area in Cicarija, which has a rich heritage of of folk music and folk instruments, cici singing and old dances, instruments, customs and ethnic artifacs as well as ethnic cooking of traditional dishes. All this will be exhibited at the festival of traditional music and heritage of Istrian north called "Zarozgajmo na Cicariji" to be held on May 25th.

Pino Golja


Main Menu


Created: Friday, March 28, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA