Dialectul istro-roman si romanii din Istria-Croatia, in atentia Consiliului Europei

ImageLa 12 martie curent Consiliul Europei a facut public Raportul Comitetului de Experti privind aplicarea de catre Croatia a Cartei europene a limbilor regionale si minoritare. Intr-o declaratie data in exclusivitate pentru Romanian Global News, Vlad Cubreacov, membru al Subcomisiei pentru minoritati din cadrul Adunarii Parlamentare a  Consiliului Europei a declarat :

«Carta europeana prevede un mecanism de control care permite evaluarea periodica a aplicarii acesteia in vederea prezentarii de recomandari catre statele semnatare privind ameliorarea legislatiei, politicilor si practicilor acestora in domeniul limbilor regionale sau minoritare. In capitolul 2. Evaluari privind aplicarea partilor a II-a si a III-a ale  artei, Raportul se refera, in premiera absoluta, la dialectul istro-roman (subcapitolul 2.1.2, paragraful 48, Istro-romana). Astfel, Comitetul de experti subliniaza: "Un sir de elemente probeaza prezenta traditionala in Istria a unei mici comunitati de vorbitori ai unei limbi numite istro-romana. Comitetul de experti doreste sa obtina informatii asupra acestei limbi cu ocazia urmatorului raport periodic". Croatia a semnat Carta europeana a limbilor regionale si minoritare si a depus instrumentele de ratificare la 5 noiembrie 1997. Acest acord a intrat in vigoare pentru Croatia la 1 martie 1998. In momentul ratificarii Cartei Croatia s-a angajat sa acorde protectie pe teritoriul doar unor limbi minoritare sau regionale, fiind vorba de italiana, sarba, maghiara, ceha, slovaca, ruteana si ucraineana. In afara protectiei statului croat au ramas doar slovena si istro-romana. Istroromanii, evaluati la circa 2000 de persoane, reprezinta o minoritate etnica amenintata cu disparitia. Organizatia internationala UNESCO a inclus dialectul istro-roman in Cartea rosie a limbilor in pericol (UNESCO Red book on endangered languages), amintind ca acest dialect istoric al limbii romane este grav periclitat, neexistand administratie, invatamant, presa sau biserici in acest idiom”.

Source:

  • Strasbourg, Franta / Romanian Global News, vineri, 28 martie 2008 - https://www.rgnpress.ro/Social/Dialectul-istro-roman-si-romanii-din-Istria-Croatia-in-atentia-Consiliului-Europei.html

Main Menu


Created: Friday, March 28, 2008; Last updated: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA