News


 

Istroromanii prezenti la Palazzo Correr din Venetia

Venetia, Italia/Romanian Global News
luni, 07 ianuarie 2008

Palazzo Correr din Venetia va gazdui marti, 8 ianuarie, de la ora 18.30, vernisajul unei expozitii despre limba, istoria, cultura si traditiile istroromanilor. Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica si Asociatia Culturala Italo-Romana “Decebal” din Trieste, care a initiat o campanie itineranta de promovare a limbii si civilizatiei istroromanilor, inca foarte putin cunoscute si promovate. Colaborarea intre cele doua institutii a inceput in iunie 2007, cand la Trieste a avut loc seria de manifestari sub genericul “Istroromanii: o cultura mica in marea istorie. Europa limbilor si a culturilor”, desfasurate sub patronajul Primariei din Trieste si al UNESCO Italia. La expozitia de la Venetia vor fi expuse documente, fotografii, afise, carti, precum si diverse obiecte originale si rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromana, stampe vechi si harti care ilustreaza istoria Istriei. De asemenea, ca omagiu adus institutiei gazda (Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica), va fi expusa si editia unui carti din 1910 a intemeietorului acesteia, Nicolae Iorga, precum si reproduceri din descrierile pe care marele istoric le-a facut oraselor Trieste si Fiume. La inaugurarea expozitiei va avea loc o dezbatere despre istroromani, care va fi condusa de dr. Ervino Curtis, presedintele Asociatiei Culturale Italo-Romane “Decebal”, si Gilberto Pegoraro, absolvent in anul 2007 al Universitatii Ca’ Foscari din Venetia, cu o teza despre istroromani. La inchiderea expozitiei, pe 19 ianuarie, la ora 15.30, in Campo Santa Fosca din fata Institutului Roman va avea loc spectacolul folcloric sustinut de grupul “Dor calator” din Graz, condus de Ionel Mircea Popi, care va prezenta publicului venetian si turistilor din intreaga lume cantece si dansuri din traditiile istroromanilor.

Reamintim ca istroromana este unul din cele patru dialecte ale limbii romane celelalte trei fiind daco- romana, aromana si megleno-romana. Istro-romanii traiesc inca, in locul lor de bastina in peninsula Pola in Croatia, unde, din pacate, au fost supusi unui proces agresiv de asimilare. In prezent comunitatea ramasa acolo mai numara circa 2.500 de persoane. O mare parte dintre ei au si emigrat constituind comunitati cum este cea din New York si Trieste care incearca sa pastreze alaturi de cei de acasa traditiile si limba. Din pacate ca si in cazul altor comunitati romanesti autohtone, interesul autoritatilor romane este aprope zero pentru aceasta ramura a poporului roman.

Source:

  • Venetia, Italia/Romanian Global News, vineri, luni, 07 ianuarie 2008 - http://www.rgnpress.ro/Eveniment/Istroromanii-prezenti-la-Palazzo-Correr-din-Venetia.html

Main Menu


This page compliments of Marisa Ciceran

Created: Tuesday, December 04, 2007; Last updated: Tuesday, February 02, 2010
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA