Manifestari la Venetia dedicate istroromanilor

Venetia, 4 ianuarie 2008

Marti, 8 ianuarie a.c., orele 18,30, la Palazzo Correr din Venetia va avea loc vernisajul unei expozitii despre limba, istoria, cultura si traditiile istroromanilor.

Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica si Asociatia Culturala Italo-Romana ''Decebal'' din Trieste, care a initiat o campanie itineranta de promovare a limbii si civilizatiei istroromanilor, inca foarte putin cunoscute si promovate.

Colaborarea intre cele doua institutii a inceput in iunie 2007, cand la Trieste a avut loc seria de manifestari sub genericul ''Istroromanii: o cultura mica in marea istorie. Europa limbilor si a culturilor'', desfasurate sub patronajul Primariei din Trieste si al UNESCO Italia.

La expozitia de la Venetia vor fi expuse documente, fotografii, afise, carti, precum si diverse obiecte originale si rare, ca, de exemplu, primul manual de istroromana, stampe vechi si harti care ilustreaza istoria Istriei.

De asemenea, ca omagiu adus institutiei gazda (Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica), va fi expusa si editia unui carti din 1910 a intemeietorului acesteia, Nicolae Iorga, precum si reproduceri din descrierile pe care marele istoric le-a facut oraselor Trieste si Fiume.
La inaugurarea expozitiei va avea loc o dezbatere despre istroromani, care va fi condusa de dr. Ervino Curtis, presedintele Asociatiei Culturale Italo-Romane ''Decebal'', si Gilberto Pegoraro, absolvent in anul 2007 al Universitatii Ca' Foscari din Venetia, cu o teza despre istroromani.

La inchiderea expozitiei, pe 19 ianuarie, la orele 15,30, in Campo Santa Fosca din fata Institutului Roman va avea loc spectacolul folcloric sustinut de grupul ''Dor calator'' din Graz, condus de Ionel Mircea Popi, care va prezenta publicului venetian si turistilor din intreaga lume cantece si dansuri din traditiile istroromanilor.

www.icr.ro

Source:

  • https://www.comunicatemedia.ro/Manifestari_la_Venetia_dedicate_istroromanilor_ic9633.html

Main Menu


Created: Saturday, October 04, 2008, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA