Traian Cantemir şi Istroromânii

Despre Traian Cantemir am scris în mai multe rînduri (vezi mai cu seamă vol. Bucovina. Oameni şi cărţi, 2005, p. 188-194). L-am cunoscut în tren, în drum spre Suceava, unde era să participăm împreună la o importantă acţiune organizată de Casa de Cultură. Ne-a dat întîlnire un prieten comun, care ne-a cumpărat şi biletele de călătorie. Atunci am aflat că distinsul profesor de la Universitatea din Cernăuţi locuia în Iaşi în zona Podu Roş, unde locuiam şi eu, el pe Şoseaua Naţională, primul bloc pe stînga, iar eu chiar lîngă staţia de tramvai, în blocul din părculeţul dintre Splaiul Bahlui şi bulevardul Ţuţora. L-am văzut de cîteva ori la cumpărături, pentru că ne aprovizionam din aceleaşi magazine şi din aceeaşi piaţă, dar nu ştiam cine-i. În cele două ore cît a durat călătoria cu trenul accelerat pînă la Suceava, am discutat multe, am discutat şi în Suceava şi a doua zi în drum spre Iaşi. Ne-am apropiat uşor, deşi eu eram la vîrsta fiului său Lorin, pe atunci soţul Nataliei Cantemir. Aveam alt tip de pregătire intelectuală, cu destule insuficienţe regretabile, dar amîndoi eram cu gîndul la Bucovina noastră şi la marii ei cărturari.

Traian Cantemir este cunoscut ca unul dintre cei mai serioşi cercetători ai istroromânilor. A fost trimis de Leca Morariu la Academia di Romania din Roma, cu scopul de a se pregăti pentru cercetarea românilor din Istria, ceea ce a şi făcut. În anii 1932, 1933 stă aproape trei luni şi jumătate în Istria, culege folclor în dialect, consemnează cuvinte, nume proprii de persoane, de animale şi de locuri, adună informaţii noi privitoare la etnografia şi istoria acestor români trăitori în limba de pămînt arid numită Istria, la sud de Triest.

Întors în ţară, lucrează la liceele Hotin şi Cernăuţi, pregăteşte teza de doctorat Istroromânii şi o susţine în 1936 la Universitatea din Cernăuţi, sub îndrumarea profesorului Leca Morariu. Acesta şi-a pus mari speranţe în tînărul său învăţăcel şi face să fie numit într-un post de asistent la Facultatea de Litere şi Filosofie.

Traian Cantemir începe să desfăşoare o activitate energică şi în scurtă vreme se văd primele roade. Scrie despre istroromâni, publică în reviste de la Cernăuţi cronici şi recenzii la cărţi de literatură şi se impune ca un tînăr cu mari perspective în viaţa culturală a Bucovinei şi a ţării. Dar atît pentru tînărul universitar, cît şi pentru alţi cărturari formaţi sau în formare, începe marele exod din iunie 1940, cînd ruşii ocupă Basarabia şi nordul Bucovinei. Cine n-a reuşit să fugă din calea sălbaticei invazii, a fost sacrificat. Deportările şi asasinatele s-au ţinut lanţ, iar ucigaşii căutau noi şi noi victime. După începerea războiului, fiind eliberate ţinuturile ocupate, au fost înţelese dimensiunile dezastrului provocat de barbaria rusească. Revenirea la

Cernăuţi a celor fugiţi a fost de scurtă durată, pentru că ruşii au revenit în 1944.

În aceste condiţii, familia Cantemir, împreună cu familia Leca Morariu, se refugiază la Rîmnicu Vîlcea pentru multă vreme. Acolo se va stinge ilustrul cărturar Leca Morariu. Traian Cantemir a funcţionat timp de două decenii în învăţămîntul vîlcean, iar din 1964 pînă în 1973 lucrează la Institutul Pedagogic din Bacău, fiind şi şef de catedră. După pensionare, se stabileşte la Iaşi, unde fiul Lorin era profesor la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi". Decedează în Iaşi, în august 1998, urmat la scurtă vreme de doamna Tatiana, fostă profesoară de biologie.

Fiind dialectolog ca formaţie şi cunoscînd bine cartea profesorului Cantemir Texte istroromâne, i-am spus într-o discuţie că ar fi bine ca basmele şi povestirile din acest volum să le transpună din dialect în limba literară şi să le publice. Părîndu-i-se ideea demnă de reţinut, s-a apucat de lucru şi a realizat în timp scurt acest volum de basme şi povestiri. L-a predat la Editura Ion Creangă, dar n-a fost publicat, deşi avea promisiuni ferme din partea lui Gh. Zarafu. Astăzi, cartea apare la Ed. Sedcom Libris din Iaşi, într-o ţinută grafică potrivită, ca ediţie îngrijită de Lorin Cantemir.

Într-o Notă asupra ediţiei, autorul a dat informaţii în legătură cu alcătuirea culegerii, inclusiv în legătură cu provenienţa textelor.

Traian Cantemir prezintă cîteva date, nesigure, despre istoria acestui grup românesc stabilit în Istria şi numele localităţilor în care se vorbea dialectul lor, în pragul dispariţiei. Un studiu important care însoţeşte textele folclorice este intitulat Particularităţi ale epicii populare istroromâne, în care se vorbeşte şi despre un trecut păstoresc, ocupaţia păstoritului fiind însă dispărută de secole.

Prin cartea aceasta, pregătită cu pricepere de către Traian Cantemir, folclorul istroromânilor, sărac şi restrîns, poate pătrunde în studii de specialitate.

Traian Cantemir, Fata cu lacrimi de aur. Basme şi povestiri istroromâne, Iaşi, Editura Sedcom Libris, 2006, 166 p.

Ion POPESCU-SIRETEANU

Source:

  • Revista română nr. 3 (49) / 2007

Main Menu


Created: Friday, July 09, 2010; Last updated: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA