PROVJERENIM PROGRAMIMA S PONEKOM NOVOŠĆU LIBURNIJA STARTA U »PETO GODIŠNJE DOBA«

 Zvončarska zvona na Tri kralja

Prije svih karnevalsku sezonu najavljuju Žejanski zvončari koji točno u ponoć 6. siječnja obilaze selo. U Mošćenicama karnevalsku zastavu dižu 7. siječnja, a na Antonju 17. siječnja Opatija, Lovran i Matulji

© Novi list
Srijedu, 4.1.2006.

MATULJI, OPATIJA, LOVRAN, MOŠĆENIČKA DRAGA – Samo par minuta iza ponoći u petak 6. siječnja zazvonit će u Žejanama zvona što će prva oglasiti početak petog godišnjeg doba – doba karnevala i to ne samo na području Liburnije već i čitave Primorsko-goranske županije. U to će gluho doba noći Žejanski zvončari, doduše ne u tradicionalnim zvončarskim odorama nego u civilu, tri puta u krug, po jednom za svakog od Tri kralja, uz zvonjavu obići selo, a istoga dana, dakle na sam blagdan Sveta tri kralja u 15.30 sati podignut će »pusta« u čemu će Folklornom društvu Žejane »pomoći« i gosti, a ove će godine to biti lovranska Toronjera, Krimejski feštari i Labinjanska kumpanija. O svemu tome govorio je Mauro Doričić, predsjednik Folklorne udruge Žejane na jučerašnjoj pessici što je održana u Turističkoj zajednici Matulji. Kako se na početak pusnih zbivanja u Žejanama vezuju zbivanja u Munama, Dragan Jelša, predsjednik Pusnog društva Mune podsjetio je jučer da oni tradicionalno dižu Pusta nekoliko minuta iza ponoći 7. siječnja nakon čega slijedi fešta uz »muziku, tanac, kombasice i zelje« do jutra u Društvenom domu u Munama.

Matuljska brošura »Pust 2006«

– U karnevalska zbivanja na matuljskom području uključeno je ukupno deset pusnih društava i svi su oni sudionici pusnih aktivnosti što kreću 6. siječnja, a završavaju 1. ožujka. Uz tradicionalnu Smotru zvončara što se ove godine održava po jedanaesti puta, u bogatom karnevalskom programu prvi put ćemo imati izbor na »Naj pusnu divojku«, a po treći puta vrlo dobro prihvaćen »Festival pusne hrani«. Nakon nekoliko godina ponovo će se održati Mića zvončarska smotra u Velom Brgudu. Ključeve će na Antonju ove godine preuzeti Pusni judi z Brguda, a »tanci« će bit »va Hangare, pul Jušić i pul Permani« – istakla je prilikom predstavljanja karnevalskih zbivanja Marijana Kalčić, direktorica Turističke zajednice Matulji. Pri tom je novinarima prezentirala i brošuru »Pust 2006« koja je ove godine izdana prvi put i moći će se kupiti po prigodnoj cijeni. Na šesnaest stranica i u tri tisuće primjeraka na vrlo reprezentativan način predstavljena su na čakavskom i engleskom jeziku i uz obilje fotografija sva karnevalska zbivanja na ovom području, povijest i tradicija karnevalskih običaja, nagrađeni učenički literani i likovni radovi na temu karnevala, a navedena su i imena sponzora. Na pressici je također naglašeno da će Žejane svoje karnevalske običaje oživjeti ove godine i u svibnju kada će se predstaviti sudionicima 26. konvencije FECC-a što se se održati u Novom Vinodolskom.

Dizanje zastave u Mošćenicama

Turistička zajednica Grada Opatije ovih je dana također tiskala dio promotivnih materijala, a dio je tek u izradi, budući da se još očekuju i nešto detaljnije informacije o sadržajima što će ih ponuditi opatijski hotelski lanci, posebice u novootvorenim hotelima.

– Karnevalsku zastavu »na mrkatu« već tradicionalno podići će Pusno društvo »Lumber«, Dječji karnevalski korzo održat će se 12. veljače. Međunarodni dan karvenala u Opatiji planiran je za 18. veljače od 13 do 16 sati, Balinjerada dan iza toga, u nedjelju od 10 do 13 sati, a Međunarodni karneval cup za klasu optimist u organizaciji Jedriličarskog kluba »Opatija« i Grada Opatije održat će se od 24. do 26. veljače, rekao nam je Ante Štampalija, voditelj za manifestacije u TZ Opatija. Pri tom je naglasio da su u pripremi promotivni materijali za vikend karnevalske turističke aranžmane što će se distribuirati turističkim agencijama u Hrvatskoj i izvan nje. Na području Lovrana otvaranje karnevala najavljeno je za 7. siječnja, dakle na Antonju, pet subota bit će karnevalski plesovi u restoranu Kvarner, Zubijada je najavljena za 18. veljače, velika maškarana povorka 19. veljače, jajarski dan 26.veljače. Organizator je Općina Lovran – Odbor za kulturu i TZ Općine Lovran, a realizatori Pusno društvo »Toronjera«, ŠRD »Zubatac-Crorek« i Lovro Klarić, vlasnik restorana »Kvarner«.

Ako karneval na Liburniji i započinje na Munama i Žejanama, odnosno na Krasu, spektakularna završnica rezrvirana je za Mošćeničku Dragu gdje će uoči Pepelnice Gobo tradicionalno u raketi »partit« na mjesec.

– Početak sezone maškara obilježit ćemo dizanjem zastave 7. siječnja u 18 sati u centru Mošćenica. Tu smo tradiciju uveli prije desetak godina, a organizaciju od ove godine preuzima novoosnovana mošćenička Udruga mladih. Nakon podizanja zastave fešta se nastavlja uz muziku i ples u obližnjem domu, rekao nam je Nedjeljko Dražul, pusni aktivist iz Mošćeničke Drage. U svakom slučaju Liburnija je u očekivanju prvih zvukova zvončarskih zvona, odnosno zvuka antonjskega roga što se tradicionalno na Antonju čuje iz Zvoneće, u stanju pune pripravnosti za start karnevala što će obilježiti svakodnevicu u naredna dva mjeseca.

D. JURETIĆ BIONDIĆ


Main Menu


Created: Tuesday, January 03, 2006, Last Update: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA