line_gbg70.gif (2214 bytes)

News Media
line_gbg70.gif (2214 bytes)

ISTARSKI ŽUPAN PRIMIO VELEPOSLANIKE RUMUNJSKE I IZRAELA

U proljeće posjet Istrorumunjima u Šušnjevici

© Glas Istre
Srijeda, 21. prosinca 2005.

U razgovoru s izraelskim veleposlanikom Shumelom Meiromom istaknuta je dobra suradnja s Uljanikom, u kojem Izraelci grade nekoliko brodova

PAZIN - Istarski župan Ivan Jakovčić primio je jučer u prijateljski posjet Oanu Cristinu N. Popa, rumunjsku veleposlanicu u Hrvatskoj, i Shumela Meiroma, izraelskog veleposlanika. U razgovoru s rumunjskom veleposlanicom najviše se govorilo o mogućoj suradnji s istrorumunjskom zajednicom u selima pod obroncima Učke, u općini Kršan. Veleposlanicu Popa zanimali su detaljniji podaci o tomu kraju, stoga je sa županom dogovorila da će idućeg proljeća, najvjerojatnije u travnju, posjetiti Istrorumunje u Šušnjevici te Općinu Kršan.

Jakovčić je naglasio da je ta zajednica za Istru važna kulturološka posebnost, ali i fenomen koji Županija želi zaštititi i njegovati. Veleposlanica je izrazila uvjerenje da će njena vlada pomoći istrorumunjskoj zajednici. Potaknula je inicijativu da se pokušaju pronaći korijeni prvih rumunjskih doseljenika u Istru i nakon toga organizira posjet delegacije dijelu zemlje iz kojeg su Rumunji došli u naše krajeve. Popa je ponudila i suradnju rumunjskih regija i Istre u pripremama Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

S izraelskim veleposlanikom Meiromom župan Jakovčić razgovarao je o gospodarskoj suradnji. Obojica su istakla dobru suradnju s Uljanikom, u kojem Izraelci grade nekoliko brodova. Uz to, izraelski su gospodarstvenici zainteresirani i za druge načine ulaganja u Istru, najavio je Meirom. Značajnija izraelska ulaganja na Poluotoku dosad se nisu ostvarila, poput pokušaja investiranja u avio-industriju, a razloge za to Jakovčić nije htio komentirati. Veliko je zanimanje izraelskih investitora za ulaganja u turizam i proizvodnju hrane, rekao je Meirom. Dodao je da Izrael Istri može pomoći u razvitku sustava navodnjavanja. Bogato izraelsko iskustvo istarskim proizvođačima hrane može biti od velike pomoći u proizvodnji, ali i stvaranju konkurentnijeg proizvoda na bogatom tržištu prehrambenih artikala.

M. R.

Source:

  • http://www.glasistre.hr/?fb3e7ad94d00f139969a6bea4ce3fe8a,TS,1005,,6487,8219,85428


Main Menu


This page compliments of Marisa Ciceran

Created: Tuesday, January 03, 2006, Last Update: Tuesday, February 02, 2010
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA