English

Dialectul istro-român, o limbă pe cale de dispariţie

Synopsis | Sound Clip | Photo Album

© BBC-Romania.com
October 5, 2005

Limba română este în mare pericol de a rămâne fără dialectul istro-român. Este vorba despre cel mai mic dintre cele patru dialecte ale limbii române. Acesta este vorbit în prezent de mai puţin de 500 de persoane în regiunea Istria din Croaţia. UNESCO a pus dialectul istro-român în cartea sa roşie privind limbile cu cel mai mare pericol de dispariţie.

În prezent au mai rămas practic doar două sate unde încă se mai vorbeşte în dialect: la Jeiani şi la Susnieviţa.

Este însă posibil ca dialectul istro-român să mai fie salvat?

Istro-românii: ultimele două sate

Originea micii colonii româneşti din Istria se pierde în negura istoriei. Specialiştii au în continuare controverse pe această temă.

Cel mai probabil acum aproximativ 500 de ani această populaţie românescă a fugit din calea turcilor şi a format câteva mici localităţi la nord şi la sud de Muntele Ucka, în peninsula Istria.

De-a lungul timpului dialectul istro-român a fost puternic influenţat de limba croată vorbită de populaţia majoritară.

Astăzi este mai greu de înţeles de un român din România, însa oricine poate recunoaşte cu uimire fraze întregi româneşti în limba pe care o vorbesc cei din satul istrian Jeiani sau la Susnieviţa.

Dialectul istro-roman poate fi uşor recunoscut prin înlocuirea sunetului "n" cu "r". Istromânii pronunţa spre exemplu "bire" în loc de "bine", "spure" în loc de "spune".

După preluarea Istriei de către partizanii lui Tito şi integrarea ei în Iugoslavia, mulţi dintre istro-români au migrat în Statele Unite şi Italia. Numărul celor care au mai rămas s-a micşorat îngrijorător.

Dar şi dintre aceştia unii au părăsit satele natale şi şi-au găsit locuri de muncă mai bune în oraşe.

Pe de altă parte istro-românii au fost pierdut orice posibilitate de educare în limba română sau în dialect.

În ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti au facut prea puţin pentru istro-români. Promisiuni de ajutor şi acţiuni de protocol pompoase rămase fără nici un fel de rezultat este tot ce a putut face România pentru istro-români.

Nici autorităţile croate nu au fost mai darnice cu istro-românii.

"Dăm fonduri minorităţilor şi bineînţeles că le vom da şi istro-românilor dacă se organizează şi le cer, ceea ce nu e cazul istro-românilor", mi-a declarat şeful consiliului local al comunei Kârstan de care aparţine şi satul istro-român Susnieviţa.

Până atunci în satele istro-române limba se pierde în lipsa oricărei acţiuni de sprijin. Lipsesc publicaţiile, lipseşte o staţie de radio, lipsesc seminarii şi cursuri.

În schimb istro-românii îl au pe Mauro şi faimoasa lui formaţie folclorică locală "Zeianski Zvonciari" sau mai precis "Clopotarii din Jeiani", cunoascută bine nu doar în Croaţia ci chiar şi în lume.

Îmbracaţi cu tricouri de marinari, cojoace ciobăneşti pe deasupra şi incinşi la brâu cu centuri de care atârnă clopote mari, zvonciarii execută un fel de dans tribal. În sunetul asurzitor al clopotelor ei colindă din casă în casă pentru a aduce tuturor norocul.

Cei din formaţia "Clopotarilor din Jeiăni" au cea mai importantă contribuţie practică la menţinerea dialectului istro-român. Ei au tradus multe cântece din zonă în dialect şi le-au imprimat pe un compact disc pe care îl oferă celor care doresc să îi asculte.

"Nu este însă suficient pentru a evita dispariţia dialectului", crede profesorul Petru Neiescu de la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară din Cluj, care studiază dialectul istro-român din 1962.

El este convins că dialectul istro-român nu mai poate fi salvat ci poate cel mult, întârziată dispariţia lui. Profesorul Neiescu crede că în 2-3 generaţii nimeni nu va mai vorbi în dialect ci doar în limba croată.

Şi totuşi la Susnieviţa, pe stradă, am găsit un copil care ajutat de tatăl său a putut să numere până la 10 în dialect chiar dacă cifrele 8 şi 9 le spune în limba croată.

Vali Chifor

Source:

  • https://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/10/051005_istro_roman.shtml


Main Menu


This page compliments of Vali Chifor and Marisa Ciceran

Created: Sunday, November 13, 2005; Last Updated: Wednesday, March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA