MARIJANA KALČIĆ, PREDSJEDNICA MATULJSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE, O JUBILARNOJ KARNEVALSKOJ MANIFESTACIJI

U središtu Matulja sedamsto zvončara

Rukavački i Zvonejski zvončari ostali su pri stavu da za zvončari »ni asfalt«

© Novi list
2.2.2005.

MATULJI – Uoči održavanja X. jubilarne zvončarske smotre u Matuljima, a koja je za svoga trajanja preboljela sve »dječje bolesti« i stasala u jednu od najrespektabilnijih karnevalskih zbivanja temeljenu prije svega na duboko ukorijenjenoj tradiciji, razgovaramo s Marijanom Kalčić, predsjednicom Turističke zajednice Matulji i članicom matuljskog Poglavarstva zaduženom za kulturu.

Za kratko podsjećanje, pitanje kako je zapravo rođena Smotra zvončara?

– Na inicijativu pokojne Borke Kalčić Jugo kojoj je osnovni motiv bila činjenica da na području matuljske općine ima deset zvončarskih skupina i da bi bilo vrlo atraktivno kada bi se sve one odjednom »pokazale« u centru Matulja, a pri tome ujedno bile i domaćini drugim zvončarskim grupama kao i tradicijskim maskama. Smotra je krenula prilično skromno, posebice kada je riječ o financijskim sredstvima i do danas je, za razliku od drugih smotri, sačuvala svoju osnovnu ideju a to je da je okrenuta isključivo zvončarima i tradicijskim maskama, a bez maškara.

Što je vrijeme pokazalo?

– Da je jako dobro da jedna površinom ovako velika općina ima mjesto i vrijeme kada svi njezini zvončari zazvone na jednom mjestu. Ta je snažna zvonjava ujedno simbol snage autohtonosti običaja po kojima smo prepoznati na području čitave Hrvatske pa i izvan njezinih granica.

No, ne dolaze na smotru u Matulje baš sve zvončarske skupina s područja Općine Matulji.

– Rukavački i Zvonejski zvončari ostali su čitavo vrijeme pri stavu da za zvončari »ni asfalt«, odnosno da je zvončarima mjesto isključivo »na stareh puteh i ki ih želi videt neka tamo pride« i taj smo njihov stav svih ovih godina poštovali. No, s aspekta suvremenog načina življenja kojeg prije svega obilježava brzina, osobno smatram da ljudima treba dati priliku da na jednom mjestu vide sve te brojne živopisne zvončarske skupine.

Je li održavanje Smotre u ovih deset godina ikad došlo u pitanje?

– Nije. Ali jest činjenica da taj složeni organizacijski pogon kojim je obuhvaćeno oko 1.500 sudionika u pravilu počiva na jednom čovjeku i da ozbiljne pripreme počinju početkom rujna. Bez obzira tko organizirao smotru, a prije mene tu su još bile Borka Kalčić Jugo, Dijana Pažin i Eni Šebalj, entuzijazam i iskustvo gospodina Lina Šepića i njegova nesebična pomoć stalno su prisutne. Treba ovdje istaknuti i pomoć Pusnega odbora Matulji te »seh judi dobre voji ki vavek daju jenu ruku«.

Program smotre traje gotovo cijeli dan...

– Da. I svake godine taj se program obogaćuje nečim novim. Svaka zvončarska skupina na prijemu kod načelnika, s čime smotra i započinje, dobiva po jedan veliki suvenir, a svaki sudionik i svoj »mali suvenir«. Od prošle godine to je »solad« s brojem smotre i datumom. Tako će biti i ove i svake naredne godine tako da je svaki sudionik u prilici stvarati svoju numizmatičku zvončarsku zbirku. Svaki sudionik dobiva i ručak s time da se tu nastojalo ispoštovati meni primjeren ovdašnjem podneblju i pusnim običajima i upravo je iz toga rođen »Festival pusne hrani« s kojim smo lani krenuli prvi put. Ove godine on dobiva međunarodni karater. Isto kao i na smotri tako i na Festvalu dajemo priliku da nam se predstave gradovi i općine s kojima smo se pobratimili odnosno njegujemo prijateljske odnose. Barban, Goriška Brda, Tršće, Buje, Sauris...

Ove godine na smotri što se pod motom »se za stare užanci« održava na Pusnu subotu, 5. veljače, sudjeluje...

– Sedmasto zvončara. A među gledateljima trebao se naći i Stjepan Mesić, predsjednik RH, ali nažalost, iz objektivnih razloga, on je svoj posjet početkom tjedna otkazao.

D. JURETIĆ BIONDIĆ

Izvor:

  • Novi list


Main Menu


Created: Wednesday, May 02, 2009; Last updated: Wednesday March 02, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA