Nikola Tesla este "părintele" radioului

Partial English translation

]Source: © https://www.jurnalul.ro/ (Jurnalul Naţional) - https://www.jurnalul.ro/articol_13802/nikola_tesla_este__parintele__radioului.html and https://www.jurnalul.ro/articole/65222/nikola-tesla-este-parintele-radioului]

[Ed. note: the claims of Istro-Romanian ancestry of Tesla that are made in this article are not confirmed by other sources. The history of Romanians in the Balkans, and the Istro-Romanians in particular, however, is mired in mystery, speculation and frequent contradictions. Wtih his family stating their nationality to be Serbo-Croatian, there is remains a high probability that their ethnic origins were Vlach. If that is so, one might want to guess is that it would more likely to be Arumanian or Megleno-Rumanian than Istro-Romanian. Therefore, unless and until this article is definitively disproved, it stands on its own merits.]

10 Iulie 2004

“Societatea memoriala TESLA“ din New York a propus Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) sa proclame 10 iulie drept “Ziua Nikola Tesla“, recunoscuta pe plan international. Aceasta este data nasterii savantului Nikola Tesla (1856). Romanii au un motiv in plus sa serbeze aceasta zi: originile istro-romane ale lui Nikola Tesla.

SERBAN NAICU, VICTOR CIUTACU

Motivatia demersului este data de necesitatea rememorarii marilor contributii ale savantului la istoria stiintei universale, ca parinte al ingineriei electrice. De altfel, numele lui Tesla a fost alocat drept unitate de masura internationala a densitatii fluxului magnetic.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca mediile academice acrediteaza teoria potrivit careia Nikola Tesla ar fi adevaratul inventator al radioului, autoritatile statului roman nu au facut nici un demers pentru revendicarea unuia dintre cei mai mari inventatori ai omenirii.

ORIGINEA (ISTRO) ROMANA. Nicolae Teslea (Nikola Tesla, cum este el cunoscut), s-a nascut pe 10 iulie 1856, in satul Similian (situat la 12 km de localitatea Gospici), provincia Lica, aproape de tarmul Marii Adriatice, in fostul spatiu al Imperiului Austro-Ungar, devenit ulterior Croatia. Originea sa era istro-romana. Familia tatalui sau, Milutin, era de graniceri antiotomani, purtand la inceput numele de Draghici, inlocuit ulterior prin porecla de Teslea, provenita de la meseria de teslari (dulgheri) pe care acestia o practicau.

Milutin Teslea, tatal lui Nicolae, avea un frate, Iosif, care era militar si, in urma absolvirii Scolii de ofiteri, preda matematica in scolile militare, mai tarziu devenind profesor la Viena, la Academia de Razboi. Si tatal lui Nicolae Teslea a fost elev la scoala militara, dar ulterior s-a mutat la seminarul teologic. Dupa absolvirea acestuia, in 1945, a devenit preot ortodox, slujind la biserica din Similan, si s-a insurat cu Gica Mandici, si ea romanca. Desi nu avea carte, aceasta era autodidacta si profita din plin de marea biblioteca pe care sotul sau o adunase.

De-a lungul anilor au fost publicate mai multe dovezi in sprijinul faptului ca Tesla a fost roman de origine (istro-roman).

O VIATA INCHINATA STIINTEI. Nikola Tesla s-a pregatit pentru o cariera de inginer, urmand studii la Karlovat, apoi cursurile Universitatii Tehnice din Graz (Austria) si ale Universitatii din Praga. Prima sa angajare a fost la un birou guvernamental de inginerie telegrafica din Budapesta, unde a si realizat prima inventie, un emitator telefonic.

In 1882 a plecat sa lucreze la Paris, pentru Continental Edison Company si, in timpul repartizarii sale la Strasbourg, a construit primul motor cu inductie.

Marea aventura americana a vietii lui Tesla a inceput un an mai tarziu. Cu doar patru centi in buzunar, insufletit de numeroase vise, a trecut Atlanticul, ajungand la New York. Intai a lucrat la firma lui Thomas Alva Edison, in New Jersey, dar, intrucat aveau caractere si metode de lucru extrem de diferite, s-a ajuns curand la neintelegeri si, inevitabil, la despartire. In 1885, George Westinghouse a cumparat drepturile lui Tesla provenind din patentul sau asupra sistemului polifazat al dinamurilor, transformatoarelor si motoarelor de curent alternativ, acesta realizandu-si, ceva mai tarziu, primul sau laborator.

Ulterior, Tesla a inventat bobina care ii poarta numele (folosita si astazi in echipamentele electronice de radio sau televiziune), in acelasi an (1891) obtinand si cetatenia americana.

Intr-o succesiune rapida, au urmat o multitudine de inventii: motorul cu inductie, alte motoare electrice, variante noi de generatoare si transformatoare, precum si un sistem de transmitere cu curent alternativ. A inventat, de asemenea, luminile fluorescente si un nou tip de turbina cu abur, devenind tot mai interesat de transmisia radio (fara fir). Cu prima barca teleghidata, tot inventie proprie, face demonstratii la New York, fapt atestat de primirea unui brevet de inventie (nr. 613.809).

INVENTAREA RADIOULUI. Pentru fabuloasele sale inventii din domeniu, Tesla a fost supranumit “parintele ingineriei electrice“ si (de anumite medii academice) chiar “parintele radioului“. Este considerat una dintre cele mai stralucite minti de inventator din istoria omenirii. Un aspect controversat in mediile de specialitate este cel al posibilei prioritati a savantului de origine romana fata de Guglielmo Marconi in ceea ce priveste inventarea radioului (efectuarea primei legaturi la distanta prin unde radio).

In 1893, Tesla a realizat primele sale experimente cu curenti electrici de inalta frecventa si a tinut o conferinta la National Electric Light Association din St. Louis, unde a facut prima experienta publica de radiocomunicatie din istoria omenirii. Acesta este momentul in care, dupa parerea unor specialisti, a luat nastere radioul (telegrafia fara fir), prin transmisia unui mesaj cu ajutorul unui emitator cu scantei de 5 kW si receptionarea sa instantanee (la o distanta de circa 10 m) cu ajutorul unui receptor cu tub Geissler. Experienta facuta a demonstrat principiile fundamentale ale comunicatiei prin unde radio. De altfel, in articole si in celelalte scrieri ale sale, Tesla a descris detaliat primul sau aparat radio.

Doi ani mai tarziu (1895), Guglielmo Marconi prezenta la Londra un dispozitiv radio (pe care l-a si brevetat) drept propria sa inventie. Dispozitivul era identic cu acela descris de Tesla. Mai tarziu, cand s-a demonstrat ca este acelasi dispozitiv, Marconi a pretins ca el nu citise articolele lui Tesla, in ciuda faptului ca acestea fusesera traduse rapid si raspandite in mai multe limbi de circulatie.

Curtea Suprema (de Brevete) a SUA nu a tinut cont de aceste justificari, anulandu-i patentul lui Marconi. Nikola Tesla a inregistrat in 1897 primul sau brevet istoric de radiocomunicatii (nr. 645.576), iar in 1900 Marconi a inceput comercializarea aparatului sau. Tesla a anuntat ca il va da in judecata si, un an mai tarziu, incepea constructia unei uriase statii radio in Wanderclyffe (langa New York), care urma sa transmita semnale electrice si energie pe intreaga planeta. Marele sau vis nu a fost niciodata dus la bun sfarsit, din lipsa banilor. Marconi transmitea, in acelasi an, primul sau mesaj peste Atlantic, impresionand lumea. In 1916, italianul demara exploatarea comerciala a drepturilor asupra inventiei radioului, considerandu-se pe sine detinatorul de drept al brevetului de inventie.

Primul proces intentat lui Marconi (1915) a fost pierdut, desi patentele lui Tesla erau anterioare. Marconi avea si toata presa vremii in spatele sau, iar Tesla, ca urmare a pierderii procesului, s-a vazut ramas si fara surse de finantare. In acelasi timp, compania lui Marconi se dezvolta cu mare succes. Cu toate acestea, in 1917, intr-un articol din “Electrical Experimenter“, Tesla anunta ca a realizat un sistem de localizare a obiectelor metalice cu ajutorul reflectiei semnalelor radio, fapt care i-a conferit si titlul neoficial de “parinte al radarului“.

SE FACE DREPTATE. Guglielmo Marconi s-a stins din viata pe 20 iulie 1937. Aproape sapte ani mai tarziu, la 7 ianuarie 1943, il urma in lumea celor drepti Nikola Tesla. La doar cateva luni dupa, Curtea Suprema (de Brevete) a SUA, in procesul nr. 369 intitulat “Marconi Wireless Co. versus United States“, a decis invalidarea patentului lui Guglielmo Marconi nr. 763.772 din 28 iunie 1904, considerand ca patentul lui Nikola Tesla nr. 645.576 din 20 martie 1900 (depus in 1897) are prioritate. Textul integral al acestei decizii istorice (care insumeaza 40 pagini) poate fi gasit si pe Internet, pe web-site-ul FLITE (Federal Legal Information Through Electronics).

Serban Naicu este director al ziarului ERA COMUNICATIILOR era.comunicatiilor@ebony.ro

A MURIT SARAC, IN SOMN, LA 87 DE ANI
Printre realizarile sale de exceptie se numara o mare statie radio in Colorado Springs si, dupa aceea, una dintre cele mai importante descoperiri ale sale: campul magnetic terestru.

Nikola Tesla a primit in 1917, ca incununare a unei cariere stiintifice de exceptie, medalia Edison, cea mai inalta distinctie acordata de Institutul American de Inginerie Electrica. A murit in somn, la New York, in camera sa de la Hotelul “New Yorker“, pe 7 ianuarie 1943, la varsta de 87 de ani.

PRIMUL
“Emisia si receptia de semnale de catre Marconi prin intermediul oscilatiilor electrice nu reprezinta nimic nou. In America, faimosul inginer Nikola Tesla a realizat aceleasi experimente in 1893.“ - Alexander Popov Congresul Inginerilor Electrici Rusi (1900)

SPONSOR
“Din punct de vedere istoric, Nikola Tesla a imaginat un sistem de comunicatii mondiale si a amplasat un emitator urias in Colorado Springs, in 1899. Din pacate, sponsorul sau i-a taiat tot sprijinul financiar. Oricum, experimentele lui Tesla au o foarte mare asemanare cu dispozitivele de comunicatii de joasa frecventa care au urmat.“ - James Wait responsabil SUA al proiectului de comunicatii radio submarine

DREPTATE
Decizia Curtii de Brevete a restabilit adevarul, facand dreptate: Nikola Tesla era recunoscut oficial drept adevaratul inventator al radioului. Din pacate, a venit prea tarziu, la cateva luni dupa ce Tesla trecuse printre nemuritori, nemaiputand sa se bucure de succes. Din pacate pentru el, eminentul savant a respins faima si prosperitatea (spre deosebire de Marconi), oferindu-si propriile lucrari spre lectura lumii intregi, in loc sa le tina secrete pana la obtinerea brevetelor de inventie pentru acestea. Prezentandu-si in conferinte publice rezultatele muncii (fara ca inainte sa le fi brevetat in intregime), Nikola Tesla si-a asumat riscul ca aceste idei sa circule liber, fiind incluse in cultura tehnica a timpului sau, deci considerate normale, ceva de la sine inteles.

Partial translation:

Nicolae Teslea (Nikola Tesla, as he's known), was born on 10 of July 1856 in the Similan village (situated 12 km from Gospici), Lica province, close to the Adriatic shore, in the former Austro-Hungarian Empire which later became part of Croatia. His origin was Istro Romanian. The familly of his father Milutin, which was an anti Ottoman border guard, initially had the name Draghici but was changed to Teslea (his nickname) from the family craftsmanship name, they were carpenters (teslari) in Istro' Romanian.

Milutin Teslea, the father of Nicolae, had a brother named Iosif, which was in the military and after he graduated the officers school, thought mathematics in different military schools then became a teacher at the Vienna Academy of War. Nicola Tesla father was also a military school student but he changed his mind and moved to the theological seminar. After graduation in 1945 he became an Orthodox priest, serving in the church of Similan and married Gica Mandici, she too is Romanian. Although she did not went to school, she was an autodidact and profited fully from the fact that she had access to her husband huge library to cultivate herself.

As years passed by since Telsa's death many proofs were published regarding the fact that he was Romanian of Istro Romanian ancestry.


Main Menu


Created: Tuesday, May 16, 2006; Last updated: Monday March 01, 2021
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA