KARNEVALSKI RAZGOVORI – LUČIJANO DORIČIĆ

»Milijunaš« mora biti dobro obučen

English

© Novi list
Srijedu, 22.1.2003.

ŽEJANE – Od svih stupova na Liburniji za trajanja karnevala neki posebno dobivaju na značaju. Oni na kojima visi pust. Bilo da se radi o Trolejku, Rivijerku, Gobotu, Milijunašu... netko ga treba izraditi, obući, dotjerati.

– Već deseto leto delan pusta sam, a prej toga smo ga delali va društvu – kaže nam Lučijano Doričić, član Folklornog društva Žejanski zvončari i »tata i mama« žejanskom »Milijunašu« koji je na blagdan Tri kralja obješen »pod ploč« u centru Žejana.

Objasnite nam malo tehniku izrade pusta?

– Potreban je jedan radni kombinezon koji se napuni, ne sa slamom kako se obično misli, nego s otavom jer je rahlija. Pust naime treba biti gibak i lagan. Drži ga unutrašnja armatura od žice, a povežu se cipele i rukavice. Na kraju se stavi maska koju u pravilu kupujemo na završetku karnevala za slijedeću godinu. Naime, kako u Žejanama vješamo pusta već 6. siječnja znalo se dogoditi da još nema maski po prodavaonicama.

Otkuda garderoba? Da li se svake godine pust tako dotjera ili je to samo ove godine jer je Milijunaš?

– Već prije nekoliko godina smo se unutar društva dogovorili da pust mora bit »malo boje obučen« i tu onda uskoči ženski dio našeg društva. No, treba reć da mu ime damo tek kad je gotov.

Kad i kako?

– Pusta obično radim na Tri kralja ujutro, za to mi treba nekoliko sati i kad je gotov svi ga u društvu pogledaju i »padne« odluka o imenu. Uvijek je to vezano za neku aktualnost. Lani je primjerice bio Furman i to zato što ga nismo, kako je uobičajno, mogli po selu provozati na vozu jer je konj koji nam je bio na raspolaganju bio nov i jako živ. No sad se pripitomio pa smo se ove godine mogli vratiti tradiciji. Inače, možda je ovo prilika da se kaže da u Žejanama trenutno ima ukupno pet konja.

Pust je dug, osam tjedana. Hoće li Milijunaš izdržat? Naime, je li se kad dogodilo da je pao prije vremena ili da mu je otpao neki dio?

– Samo je jedne godine popustila špaga na kojoj je visio pa je jutro dočekao sjedeći ispod stupa, a budući da je više ličio na usnula čovjeka nego na pusta malo je isprepadao Žejance koji su u jutarnjem polumaku kretali na posao.

D. JURETIĆ BIONDIĆ

Izvor:

  • © Novi list


Main Menu


Created: Wednesday, January 22, 2003, Last Update: Tuesday, March 01, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA