U VELOM BRGUDU ODRŽANA ŠESTA SMOTRA MALIH MAŠKARA I ZVONČARA

Tko se magle boji još

Mališani su još jednom pokazali da se zvončarem postaje po receptu »najprije zvoni, pa tek onda prohodaj i skini pelene«

© Novi list
Nedjelju, 27.1.2002.

VELI BRGUD – Pred okupljenim mještanima i gostima, mnogim zaljubljenicima u karneval i »stare užance«, jučer su se u Velom Brgudu predstavili oni na kojima će budućnost i opstanak tih starih običaja ostati – najmlađi zvončari i maškare. U Velom Brgudu je održana tradicionalna, šesta po redu Smotra malih zvončara i maškara i unatoč tome što organizatorima, Općini Matulji, matuljskoj Turističkoj zajednici i samim mještanima, zvončarima i pusnim ljudima mjesta Veli Brgud, maglovito, vlažno i prohladno vrijeme koje je prijetilo kišom ili snijegom nije išlo u prilog, veselja i dobre atmosfere nije nedostajalo.

Mališani su još jednom pokazali da se zvončarom postaje po receptu »najprije zvoni, pa tek onda prohodaj i skini pelene«, jer su u svim zvončarskim skupinama koje su došle na smotru bili i tako maleni dječaci da su ih radi sigurnosti u svom pohodu kroz Veli Brgud pratili roditelji. Na smotri su se predstavile Halubajske mažoretkinje, djeca iz Dječjeg vrtića »Gardelin« iz Buzeta maskirana u Teletubbiese, pčelice i gljive, te djeca iz Dječjeg vrtića Viškovo koji su bili »motorizirana grupa« i predstavljali su autiće, prometne znakove i signalizaciju. Od zvončarskih skupina, jako su i sa srcem zvonili, gustu maglu tjerali i proljeće dozivali uvijek atraktivni Halubajski zvončari, zvončari iz Bregi, Sovinjski pusti iz Istre, Rukavački zvončari, Mučićevi zvončari, zvončari iz Zvoneće i domaćini, zvončari iz Velog Brguda.

Šteta je što se smotri nisu priključila i druga djeca iz matične općine, najmlađi Matuljci, te ostali zaljubljenici u karneval, od Opatije do Mošćeničke Drage, no s obzirom da su se svi pripremali i čuvali za današnji, veliki opatijski »Dječji karnevalski korzo«, ne treba im zamjeriti. Nakon dječje smotre u Velom Brgudu, uz domaću hranu i kapljicu, fešta se nastavila i pod šatorom uz sastav »Cocktail band« i Tamaru Brusić.

A. KUĆEL-ILIĆ

Izvor:

  • January 27, 2002 - Novi list


Main Menu


Created: Sunday, January 27, 2002; Last Update: Tuesday, March 01, 2022
Copyright © 1998 IstriaNet.org, USA